top of page
Kuhinja_01
Kuhinja_03
Trpezarija_02
Igraonica WC_01
garaža_01
Family house Senjak

location: Belgrade, Serbia

design team: Marko Matejić, Ivana Tijanić, Vanja Paunović, Dušica Totić, Darko Rašeta, Nikola Ivković, Hristina Tošić

fotografija: Miloš Martinović

area: 620 sqm 

project year: 2015/16

About: Oblikovni i funkcionalni koncept kuće razvili su se uzimajući u obzir specifične prirodne faktore lokacije i funkcionalne zahteve inestitora. Specifičnost lokacije ogleda se u konfiguraciji terena. Parcela na kojoj je planirana porodična kuća visinski je izdgnuta u odnosu na javnu saobraćajnicu i susedne parcele. Sa jedne strane, ovakva pozicija je u mnogome otežala kolski prilaz lokaciji zbog čega je planiran autolift. Sa duge strane, omogućila je formiranje vizura u pravcu centralne zone Beograda. Upravo ka ovim vizurama, formiran je glavni deo dvorišta sa infiniti bazenom, kao i glavne dnevne zone u kući – dnevna soba, trpezarija i kuhinja.

Forma kuće nastala je kao rezultat pozicije bazena na parceli i njegovog osunčanja. Prostor kuće se razvija oko prostora bazena, na način da je bazen najveći deo dana na suncu. Kao posledica kretanja sunca i potrebe za osunčanjem bazena, nastale su i terase na spratu. Oduzimajući terase od volumena kuće, postiže se osunčanost bazena i u kasnim popodnevnim časovima.

Funkcionalno kuća je podeleljena na dve zone. Dnevnu zonu u prizemlju i noćnu zonu na spratu, sa podrumom u kome su smešteni garaža, tehničke prostorije i teretana.

Konstrukcija objekta je armirano betonska. Fasada je vetrena. Materijalizacija fasade su keramičke ploče.

Koncept i ambijent eksterijera preslikani su i na enterijer. U pogledu materijalizacije to su nijanse sive, sa površinama materijalizovanim u drvetu i natur betonu, sa akcentima u boji pre svega u prostorijama namenjenim deci. Materijali su čelik, beton, drvo, keramika, svetlost.

bottom of page